stompert

Eerste sneeuw is gevallen op zondag 17 januari 2016….schitterend!!

stompert

De Stompert is een natuurgebied van 65 hectare bij het noordelijke gedeelte van de Utrechtse Heuvelrug bij Soest in de provincie Utrecht.

De Stompert is in gebruik als militair oefenterrein en ligt ten zuidoosten van Soestduinen, noordoostelijk van Soesterberg, naast de De Vlasakkers en tegenover landgoedDe Paltz. De Stompert is vernoemd naar de hoge top in dit gebied. Deze ‘berg’ heette vroeger de Soesterberg of de Waelbergh. Het hoogste punt van de Stompert ligt 51 meter boven NAP.[1] In 1908 maakte luitenant der Genie Schukking vanaf deze top de eerste zweefvlucht (15 meter) in Nederland.[2]

stompert

Geschiedenis

De Stompert is in de ijstijden ontstaan door gletsjers. Het rivierzand werd daarbij opgestuwd tot de oost-west lopende heuvelkammen van de Utrechtse Heuvelrug. De Stompert en de Vlasakkers zijn daardoor nogal heuvelachtig. Het is een gebied met veel reliëf wat duidelijk onder invloed heeft gestaan van de gletsjers in de ijstijden. Die hebben rivierzand voor zich uitgeschoven en hier opgestuwd.

Door de hoge ligging werd het gebied gebruikt voor grafheuvels.

In 1882 werd op het hoogste punt een drinkwaterpompstation gebouwd. Na 1949 werd De Stompert beheerd door Defensie.

stompert

De Stompert is tussen zonsopgang en zonsondergang vrij toegankelijk voor wandelaars. Een wandelroute van 3 kilometer over De Stompert wordt gemarkeerd door witte paaltjes.

wikipedia

 

One thought on “Sneeuw op De Stompert”

Reacties zijn gesloten.